Prestaňte útočiť na mužov, vyzvala spisovateľka Doris Lessingová feministky

28.08.2012 12:10

 

Ako informoval napr. denník Guardian, spisovateľka Doris Lessingová odsúdila na známom medzinárodnom kultúrnom festivale, ktorý sa koná v auguste v škótskom meste Edinburgu "ženskú kultúru, ktorá sa špecializuje na ponižovanie opačného pohlavia." Vyvolalo to v Británii diskusiu, z ktorej tu prinášame výňatky.

 

 Lessingová, ktorá sa v minulosti stala symbolom feminizmu svojimi knihami The Grass is Singing (Tráva spieva) a The Golden Notebook (Zlatý zápisník), teraz konštatovala, že vo feminizmu v súčasnosti prevládla "lenivá a zákerná" kultúra, ktorá sa vyžíva v bičovaní mužov.

 

Mladí chlapci sú zaťažovaní bremenom viny ohľadom "zločinov svojho pohlavia“, uviedla Lessingová na Edinburskom knižnom festivale, zatiaľ čo energia, ktorú by bolo možné využiť na riadnu výchovy detí, sa plytvá na nezmyselné ponižovanie mužov.

 

"Ste stále viac šokovaná nemyslivým a automatickým ponižovaním mužov, ktoré je teraz v našej kultúre tak zažité, že si toho skoro nikto normálne ani nevšimne," konštatovala Lessingová.

 

Máme všade veľa senzačných, chytrých a mocných žien, ale čo sa to deje s mužmi? Prečo sa to muselo uskutočniť na úkor mužov?

 

Takmer náboženstvom sa stala predstava, že feminizmus je nekritizovateľný,  pretože by sa človek stal zradcom tejto veľkej veci, ktorým ja samozrejme nie som. Je načase sa začať pýtať, kto sú tie ženy, ktoré neustále ponižujú muža? Najhlúpejšie a najhnusnejšie ženy pokojne ponižujú tých najsympatickejších, najláskavejších a najinteligentnejších mužov a nikto neprotestuje."

 

- Prestaňte útočiť na mužov, vyzvala spisovateľka Doris Lessingová feministky